STUDIJSKA POSJETA NOVINARA IZ SLOVENIJE

STUDIJSKA POSJETA NOVINARA IZ SLOVENIJE

Category : Vijesti

Dana  17. Aprila 2018.godine, kompaniju  AD Marina Bar, uz prisustvo predstavnika NTO Crna Gora i TO Bar, posjetio je  preduzetnik, izdavač i jedriličar Mitja Zupančič iz   Slovenije.

Mitja Zupančič je novinar, publicist i izdavač nautičke literature i predavač sigurnosti na moru. Član je WLS (World Lighthouse Sociaty). Uz jedrenje ga najviše privlači istorija, UNESCO baština na Jadranu, svjetionici, te stare i tradicionalne barke . Aktuelni je dobitnik prestižne novinarske nagrade ‘Zlatna penkala’ za objave u 2014. godini.  Autor je 3 knjige i 7 dokumentarnih filmova iz serije Obrazi z Jadrana’, za koje je napisao i muziku.

U ime kompnije, goste je pozdravio Radovan Orlandić,Izvršni direktor AD Marina Bar, koji je kratkom prezentacijom marine Bar ukazao na značaj ovog nautičko-turističkog centra, njegovu povoljnu geografsku poziciju i predstavio  razvojne planove. On je naglasio da se marina  nalazi se na razvojnom putnom pravcu B5, što omogućava njenu povoljnu tržišnu pozicioniranost i ilustruje njen veoma povoljan makro i mikro geografski položaj i atraktivnost za buduća ulaganja. Planom   izgradnje novih objekata , centar grada  treba da se poveže sa gradskom Marinom i u funkcionalnom pogledu marina treba svojim sadržajima da uokviri turističku ponudu grada.

Direktor Orlandić je ukazao i na priznanja i sertifikate koje je marina stekla u toku 2017godine, a to su priznanje Plava zastavica (prva marina u Crnoj Gori), TYHA Gold Anchor sertifikat “ Marina s 3 zlatna sidra” i ISO sertifikati  ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015 (QMS I EMS), TUV Rheinland,Njemačka. , tako da u  svom poslovanju menadžment AD Marina Bar i Odbor direktora  su  prepoznali  strategiju održivog razvoja kao jedini ispravan odnos prema društvu i okolini  i svoje aktivnosti usmjeravaju  na plan strategije održivog razvoja.

Predstavnik marine Bar, upriličio je  gdinu Zupančiču, kao poznavaocu i istraživaču izrade starih tradicionalnih barki na Jadranu , posjetu kalafatskoj radionici “Bokovac” iz Bara koja se bavi proizvodnjom tradicionalnih drvenih barki tipa “arsenalka”, koji nije krio svoje  oduševljenje i divljenje ovim starim zanatom i onim što je vidio i zabilježio.

Svrha posjete  i  budućih reportaža ovog zaljubljenika u more, obale i hranu,  odnosi  se na marine, luke, obale u kombinaciji s kulturom, istorijom i gastronomijom, a sve u cilju promovisanja  priobalja,  turističko-nautičkih kapaciteta, kao i prirodnih, kulturno- istorijskih atrakcija naše zemlje.

U narednom periodu možemo očekivati  interesantne, pozitivne priče, zanimljivosti koje je  Mitja svojim okom i aparartom zabilježio i svojim perom  pretočiti u reportaže pune avantura i zanimljivosti iz marine Bar, grada Bara i Crne Gore.


Leave a Reply